blog-mindfulness

Opgejaagd, onrustig of overprikkeld gevoel? Mindfulness kan helpen!

Als student heb je soms veel op je bord: colleges bijwonen, voor jezelf zorgen, naar (huis)feestjes gaan, een bijbaan én taken die je in huis moet doen. Niet gek dat je soms te weinig uren in een dag hebt. Naast dat een vol studentenleven heel leuk kan zijn, kan het ervoor zorgen dat je je opgejaagd, onrustig of overprikkeld voelt. Dit kan zich uiten in stress-signalen als spanning, angst, slecht slapen, verminderde concentratie of irritaties. Het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat kan je leven dus negatief beïnvloeden. Hoe ga je daarmee om?

Bekijk jouw situatie

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan waar je opgejaagde gevoel vandaan komt. Is er bijvoorbeeld onlangs iets vervelends of groots gebeurd? Zijn er situaties die het gevoel oproepen of juist situaties waarin het gevoel nooit aanwezig is? Er zijn technieken zoals mindfulness die je kunnen helpen om met de opgejaagdheid om te gaan. Deze technieken zijn geen ‘quick fix’: je gevoelens zullen niet meteen verdwijnen. Regelmatig oefenen kan er echter wel voor zorgen dat je minder last ervaart.

Mindfulness

Mindfulness is één van de dingen die kan helpen bij een opgejaagd gevoel. Mindfulness is de mogelijkheid om volledig aanwezig te zijn. Hierbij ben je je bewust van waar je bent en wat je aan het doen bent. Je concentreert je als het ware even op jezelf: hoe voel je je (zowel fysiek als mentaal), welke gedachten heb je en wat speelt er op dit moment? Met het beoefenen van mindfulness neem je even een pauze van je activiteiten. Dit kan helpen om je onrustige gevoelens wat te kalmeren. Dit kan bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening of een bodyscan. Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen techniek om stress te verminderen. Veel mensen merken dat als ze ’s ochtends oefenen met mindfulness, hun dag daarna minder opgejaagd voelt. Juist als je het erg druk hebt, kan het je helpen om weer wat rust te vinden.

Oefenen

Heb je al een coach bij Siggie en heb je toegang tot de e-health modules? Kijk dan eens voor oefeningen in de zelfcompassiemodule, bijvoorbeeld de ademhalingsoefening en de bodyscan.
Nog geen traject lopen bij Siggie? Dan kunnen we je de app ‘’Headspace’’ aanraden. Daarnaast staan er veel meditaties op YouTube die je kunt proberen.

mindfulness

‘’ Waar je naar kijkt, verandert,
waar je je tegen verzet, blijft.”

Shri Nisargadatta Maharaj

Wil jij je aanmelden voor individuele coaching bij Siggie? Klik hier

Wil jij je aanmelden voor een workshop? Klik hier