Angsten
Omgaan met sociale angst en faalangst
Je pupillen verwijden, je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling versnelt. Het zijn verschillende lichamelijke reacties die worden veroorzaakt door de aanmaak van o.a. adrenaline. Je lichaam produceert dit stofje als reactie op angstgevoelens, zodat je overlevingsmechanisme razendsnel geactiveerd wordt. Zo ben je in staat om snel te reageren op dreigend gevaar. Angst heeft dus een zeer nuttige rol. Maar wat als je lichaam dit ook doet wanneer er geen echt dreigend gevaar is? Je dagelijks leven kan erdoor negatief worden beïnvloed.
Overmatig last van angst
Angst ervaren in sommige situaties is dus heel normaal. Die angst moet echter na een bepaalde tijd ook weer verdwijnen. Gebeurt dat niet en heb je vaker of gedurende langere periodes last van angstgevoelens? Dan kan er meer aan de hand zijn. Je zou te maken kunnen hebben met een angststoornis. De meest voorkomende angststoornissen bij studenten hebben te maken met sociale angst en faalangst.
Sociale angst
Niemand vind het leuk om kritiek te ontvangen en/of zichzelf voor schut te zetten. Maar heb je daarbovenop constant het idee dat anderen een negatief beeld van jou hebben? Dan worden zaken nóg vervelender. Gesprekken voeren, onbekende mensen ontmoeten, geobserveerd worden, een prestatie leveren in het bijzijn van anderen of activiteiten buitenshuis doen worden hierdoor problematisch. De angst hiervoor kan soms zo erg uit de hand lopen, dat je sociale situaties zoveel mogelijk vermijdt. Doe je dat namelijk niet, dan raak je overspoeld door angst. Het probleem is alleen dat de angst groter is dan het daadwerkelijke gevaar waaraan je bent blootgesteld. Deze vorm van angst noemen we sociale angst.
Faalangst
Een ander veel voorkomende vorm van angst onder studenten is faalangst. Dit wordt vaak omschreven als ‘angst voor het niet voldoen aan de gestelde eisen’. In de praktijk leidt dit er vaak toe dat je faalangst ontwikkelt voor tentamens, presentaties en andere studieopdrachten. Het heeft een negatieve invloed op je zelfvertrouwen en kan uiteindelijk leiden tot somberheidsklachten.
Hoe pak je dit aan?
Verschillende vormen van angst vragen om verschillende soorten oplossingen. Wat echter altijd belangrijk is, is dat je gezond blijft eten, voldoende beweegt en genoeg slaapt. Doe daarnaast je best om je angst niet uit de weg te gaan. Ook neem je druk bij jezelf weg als je erover praat met iemand die je vertrouwt.
Heb je hulp nodig bij het aanpakken van jouw klachten? Klop dan gerust bij ons aan. Als studentencoaches staan we altijd voor je klaar om met je te praten over je angstgevoelens. Tijdens een gesprek kunnen we samen onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is van jouw klachten. Daarnaast kunnen we helpen met het verminderen ervan. Indien specialistische hulp raadzaam is, dan zorgen wij voor een warme overdracht naar een specialist. Te allen tijde zullen wij betrokken blijven bij jouw herstel.