Winterdip - tips

4 uitdagingen om met jouw winterdip om te gaan

De zomer is voorbij en de dagen worden korter. Het is nog donker als je opstaat, en als je klaar bent met studeren is de zon alweer onder. Ondertussen wordt het kouder en voor je het weet zijn je handschoenen onmisbaar. Het is weer de tijd van de donkere winter maanden, waarin de winterdip op de loer ligt. De winterdip is een milde vorm van een winterdepressie, waarbij je voornamelijk last hebt van vermoeidheid. Uit je warme bed komen is opeens nog moeilijker dan normaal en ook gedurende de dag heb je relatief weinig energie. Daarnaast merk je wellicht aan jezelf dat je wat somber bent, dat er relatief veel negatieve gedachten door je hoofd spoken en dat je minder interesse hebt in (sociale) activiteiten. Deze klachten kunnen je behoorlijk in de weg zitten in je dagelijkse bezigheden. Zeker als je te maken hebt met deadlines en tentamens, kan de dip tot extra stress leiden. En dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. Herkenbaar? Weet dat je hierin niet alleen bent.

Ieder jaar hebben velen Nederlanders last van een winterdip. Grote kans dat die ene medestudent, huisgenoot of docent zich net zo voelt als jij. Dat de winterdip ook onder studenten opspeelt, zien we terug binnen de coachingsessies bij Siggie. Om jullie te ondersteunen in deze seizoensgebonden verandering, hebben we tips en tricks verzameld uit de positieve psychologie. Hieronder vind je voor de komende maand vier uitdagingen die jouw dip kunnen verlichten. Ga jij de uitdagingen aan?

Week 1:

This week’s challenge: sluit de dag af met dankbaarheid

Voel jij je wel eens dankbaar? Sta jij wel eens bewust stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent? Als de dip opspeelt kan het zijn dat je opeens vooral ziet wat er ontbreekt in je leven en wat er anders zou moeten. Daarom is het belangrijk om als tegengewicht extra stil te staan bij de waardevolle dingen die nu al in jouw leven aanwezig zijn. Denk aan bepaalde vrienden, familie, ervaringen, kansen die je hebt gekregen of positieve eigenschappen die jou karakteriseren. Of misschien voel je je dankbaar voor dat ene inzicht van laatst, voor de zon die vandaag scheen, je gezondheid of hulp die je mocht ontvangen. Het kan van alles zijn! Wij dagen je uit om zeven dagen op een rij de dag in dankbaarheid af te sluiten, door voor jezelf een ding op te schrijven waar je je dankbaar voor voelt.

Week 2:

This week’s challenge: begin de dag met een gelukkige herinnering.

Hoe jij de ochtend start kan een grote impact hebben op je gevoel. Stel je eens voor dat je de dag begint met een gelukkige herinnering. In het leven zijn er memorabele tijden die een glimlach op je gezicht laten verschijnen. Wat zijn deze voor jou? Denk eens terug aan mooie herinneringen met vrienden, familie, je vriend(in), lachbuien, vakanties een keer dat je iemand hebt geholpen. Wij dagen je uit om de komende week elke dag nadat de wekker rinkelt terug te denken aan een mooi moment uit het verleden. 

Week 3:

This week’s challenge: drie positieve momenten

Vorige week hebben we je uitgedaagd om de dag positief te beginnen. Deze week draaien we het om.  De avond met een goed gevoel afsluiten kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker in slaap kan vallen. Op een dag gebeurt er een hele boel. Wat waren voor jou drie positieve momenten van de dag? Dit kan iets groots zijn of juist iets kleins. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de kleur van de herfstbladeren, een lekker chocolaatje, een game sessie of een goed gesprek met een vriend(in). Extra tip: schrijf de mooie momenten op in een notebook of verzamel ze op papiertjes en bewaar ze in een doosje. Zo kan je op mindere momenten altijd terugbladeren of grabbelen tussen de mooie momenten.

Week 4:

This week’s challenge: positiviteit geven

De afgelopen drie weken heb je stil gestaan bij dankbaarheid, positieve herinneringen en dagelijkse positieve momenten. Deze week dagen we je uit om positiviteit te geven. Op welke manier? Die keuze laten we graag aan jou! Doe het op je eigen manier. Denk bijvoorbeeld aan het uiten van waardering, aan het helpen van iemand die wel een steuntje kan gebruiken, aan het complimenteren van de mensen om je geen, of het geven van kleine kadootjes. Wees op deze manier een weerspiegeling van dat wat jou zelf ook goed zou doen. Grote kans dat je mood verbeterd als je van betekenis kunt zijn voor een ander. Klaar voor deze laatste uitdaging? Enjoy!

Nu alle challenges zijn volbracht, hopen we dat je genoeg tools hebt om jezelf gelukkiger te laten voelen. In het geval dat je merkt dat de winterdip aanhoudt, helpen wij je graag bij Siggie om je weer in je kracht te zetten. We bieden zowel individuele coaching als workshops. Mocht je last hebben van heftigere sombere gevoelens, dan helpen we je ook graag bij Siggie naar de juiste plek voor hulp.

Wil jij je aanmelden voor individuele coaching bij Siggie? Klik hier

Wil jij je aanmelden voor een workshop? Klik hier

Wil jij meer meer lezen over winterdepressie? Lees erover op de website van Mentaal Beter