Eenzaamheid Blog

Eenzaamheid. Hoe maak ik verbinding met anderen?

Eenzaamheid, velen van ons hebben zich in de coronacrisis alleen gevoeld. Volgens het RIVM voelde zo’n 80 procent van de studenten zich eenzaam in deze tijd. Herken jij dit? Wellicht voel je je nog steeds eenzaam. Of ben je bang om eenzaam te zijn. Maar wat betekent eenzaamheid nou eigenlijk? En wat kan je er mee? In deze blog wordt met je meegedacht over hoe je meer in verbinding kan komen met anderen.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid houdt in dat je een hechte, emotionele band met anderen mist of minder contact hebt met anderen dan je eigenlijk zou willen. Hoe fijn zou het zijn als je je meer verbonden voelt met anderen? Je een groep mensen om je heen hebt bij wie je je kan openstellen en waarmee je kan lachen? Met wie je samen herinneringen kan maken?  

Welke stappen kan je nemen?

Allereerst is het belangrijk om te onderzoeken wat maakt dat je je eenzaam voelt. Wat is volgens jou de reden dat je je alleen voelt en wat heb jij nodig om meer in contact te komen met anderen? Probeer dit eens voor jezelf te formuleren. Als je hier moeite mee hebt kun je je huidige situatie beschrijven en deze tegenover jouw ideale situatie zetten. Welke verschillen zie je?

Het kan spannend zijn om nieuwe mensen te leren kennen of je meer open te stellen naar anderen. Wat helpend kan zijn om met meer zelfvertrouwen nieuwe personen te ontmoeten is om eens stil te staan bij jouw positieve karaktereigenschappen en je sociale vaardigheden. Breng in kaart waar jouw krachten liggen.

Heb je bepaalde (negatieve) gedachten over jezelf die jou tegenhouden in het aangaan van nieuwe vriendschappen of het openstellen naar anderen toe? Het is belangrijk om deze gedachten uit te gaan dagen. Wat kan je tegen jezelf zeggen waarom deze gedachte niet zou kloppen? Heb je bijvoorbeeld in het verleden situaties meegemaakt waaruit het tegendeel bleek? Van zelfkritiek naar zelfcompassie.

Hoe leer je mensen kennen?

Nu dat je meer zicht hebt op je behoeften, eigen gedachten en krachten kan je dit inzetten om in contact te komen met anderen. Maar waar kan je nieuwe mensen leren kennen? Hieronder volgen een aantal tips:

  1. Kom in contact met mensen die jouw interesses delen. Je kan je aanmelden bij een vereniging of een club.
  2. Heb je een specifieke interesse of hobby? Grote kans dat er online fora zijn of groepen waar je gelijkgestemde kan vinden.
  3. Ga op een (team)sport.
  4. Zoek contact op met oude vrienden die je uit het oog bent verloren.
  5. Je kan je huidige vriendschappen verder verdiepen door vaker contact op te nemen.
  6. Ga naar activiteiten die worden georganiseerd in de buurt. Op de website Activiteiten voor jou | Alles over eenzaamheid staat een hele lijst met ideeën waar je nieuwe mensen kan ontmoeten.

Na al deze informatie hoop ik je een kijk te hebben gegeven hoe je aan de slag kan gaan om meer in verbinding te gaan staan met anderen. Mocht je graag samen met iemand een concreet plan maken om je sociale kring te verbreden/te verdiepen, dan helpen we je graag met een coachingstraject bij Siggie!