Siggie Blue Monday Blog

Blue Monday Blog

In 2005 riep de Britse psycholoog Cliff Arnall de derde maandag van januari uit tot meest deprimerende dag van het jaar. Daarvoor gebruikte Arnall een formule die onder meer bestond uit het weer, schulden, salaris, mislukte goede voornemens voor het nieuwe jaar, vakantie die ver weg lijkt en een gebrek aan daglicht. Hoewel de formule en het werk van Arnall sindsdien veel kritiek kregen, duikt blue Monday nog elk jaar op.

Toch was het idee van Arnall niet om deze dag een nog meer deprimerende dag te maken, het doel was om mensen op te vrolijken en mensen aan te moedigen optimistisch naar de toekomst te kijken en positieve veranderingen door te voeren.

Blue Monday valt dit jaar op 16 januari en of je nu “gelooft” in Blue Monday of niet, wij bij Siggie willen je in ieder geval helpen om er een positieve dag van te maken!

Daarom willen we enkele tips delen die voorkomen dat je somber wordt of blijft maar die juist het ervaren van positieve emoties versterkt

Onze tips tegen een sombere blue monday

  1. Ontspan. Zorg goed voor jezelf op Blue Monday. Bel een vriend, neem een ​​bad, maak een wandeling of geniet van je favoriete muziek.
  2. Een goed begin is het halve werk. Begin je dag met een gezond ontbijt. Dit helpt tegen concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Sla ook je lunch niet over. Kies voor lekker en gezond eten en maak na het eten een wandeling in de buitenlucht. Zo voel je je de hele dag fris en fit!
  3. Wees dankbaar. Neem eens de tijd om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld de mensen die dicht bij je staan, je persoonlijke prestaties of een goed gesprek. Het kunnen hele kleine dingen zijn of momenten zoals genieten van een kopje koffie of die mooie boom die je in de natuur ziet staan.
  4. Geef een knuffel. Liefde geven en ontvangen doet je goed! Dus geef je dierbaren en/of huisdieren een extra knuffel. Ervaar het knuffelhormoon oxytocine. Oxytocine geeft je een lekker gevoel waardoor je een dipje vergeet. Over het algemeen is het samenzijn met je vrienden of familie vaak een goed medicijn tegen somberheid.
  5. Geniet van de natuur. Ga erop uit, ga de natuur in voor het gelukshormoon. Natuurlijk weten we allemaal dat in de natuur zijn goed voor ons is. Maar wist je ook dat stoffen uit planten en bomen een bewezen positieve invloed op ons hebben? Planten en bomen beschermen zich tegen insecten met zogenaamde fytonciden, die op hun beurt een kalmerende en stimulerende werking op ons hebben. We inhaleren de fytonciden, waardoor serotonine, het gelukshormoon, vrijkomt.
  6. Plan een tripje. Zoek een leuke bestemming of een weekendje weg. Zo heb je iets leuks om naar toe te leven. Door een reis te plannen, kunnen onze hersenen ook aan positieve dingen denken. Het bevordert creativiteit, out of the box denken en stimuleert ons om kansen en mogelijkheden te zien.
  7. Lees ons blog genaamd “4 uitdagingen om met jouw winterdip om te gaan“, die je ondersteunt bij seizoensgebonden stemmingswisselingen.