Corona

Studeren tijdens de Coronacrisis: een uitdagende tijd

Hoogstwaarschijnlijk had je jouw studententijd voorgesteld als een spannend en leuk avontuur: nieuwe mensen ontmoeten, interessante colleges volgen in volle collegezalen, regelmatig een hapje eten met studiegenoten in de hipste tentjes en toffe feestjes in bruisende studentensteden. Maar toen kwam het coronavirus. Door de coronacrisis ziet studeren er nu heel anders uit. Niet alleen volg je je colleges vanachter je eigen computer, maar ook het samen studeren voor een tentamen of elkaar troost bieden bij een slecht cijfer is nu een stuk lastiger geworden.

Al deze gevolgen kunnen een grote invloed hebben op je studieresultaten en op hoe jij je voelt. Volgens het Nederlands Instituut voor Psychologie (NIP) melden steeds meer studenten zich met psychologische klachten. Veel studenten ervaren sinds de start van het collegejaar verschillende problemen naar aanleiding van de Covid-19 maatregelen. Maar onder studenten is er al langer sprake van mentale problemen: volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam gaf 20% van de studenten al vóór de coronacrisis aan last te hebben van mentale problemen. Helaas lopen deze cijfers nu fors op.

De maatregelen raken ons allemaal, je staat er dus niet alleen voor!

Onze hele maatschappij wordt getroffen door de maatregelen. Dat je misschien moeite hebt om je weg te vinden in deze tijd is dus heel begrijpelijk. Veel studenten blijken moeite te hebben met bijvoorbeeld hun dagritme, stemmingsklachten en/of eenzaamheid. Verder kan het ook moeilijk voor je zijn om te zien dat jij wél serieus met de maatregelen omgaat, terwijl medestudenten dit niet doen. Bovendien blijkt dat lang niet iedereen het hebben van colleges in een online omgeving prettig vindt. Tijdens je studentenperiode – waarin er al van alles op je af komt – moet je ineens ook nog leren omgaan met de gevolgen van deze coronacrisis. Maar wat als je daar moeite mee hebt?

Samen het maximale uit jezelf en je studietijd halen, ondanks de coronacrisis

Het kan je zwaar vallen om in deze tijd te studeren door zowel het virus zelf als de bijkomende maatregelen. Maar je staat er gelukkig niet alleen voor! Als studentencoaches staan we voor je klaar om je te begeleiden tijdens deze periode. Met behulp van de laatste wetenschappelijke inzichten uit de psychologie en speciaal vormgegeven e-Health modules gericht op de coronacrisis, helpen we je verder op weg. Bovendien gaan we graag met je op zoek naar de voor jou beste manier om te studeren tijdens deze crisis, zodat jij ondanks alle maatregelen toch het beste uit jezelf en je studietijd kan halen.

Kun je hulp gebruiken
van een Siggie Studentencoach?