Blog - Balanceren kun je leren

Na een intensieve start van de studie weer tot jezelf komen, balanceren kun je leren!

‘’ En ondertussen organiseren we de dingen zo, dat we geen tijd hebben om stil te staan bij dat wat we ten diepste voelen. Of datgene dat eigenlijk niet klopt.’’

Griet op de Beeck

Er is te veel te doen in te weinig tijd. Een thema dat regelmatig aan bod komt in mijn werk als coach. Ik grap dan wel eens of de student een tijdmachine heeft: een machine die tijd maakt. Natuurlijk zou dit geen (duurzame) oplossing zijn, wellicht een tijdelijke. Maar wat werkt dan wel in het balanceren met en binnen de tijd die er is? Hoe vind je een balans in je leven? Het klinkt zo mooi, maar makkelijk is het zeker niet. Vooral niet als de wereld om je heen van alles van je vraagt.

Een gevoel van balans begint bij het creëren van momenten van stilstaan. Om zoals Griet op de Beeck zo mooi verwoordt, te voelen wat we voelen en te zien wat er eigenlijk niet klopt. Dit is een continue proces. Wanneer je in balans bent, gaan er ook altijd weer momenten van disbalans komen en dan ga je opnieuw op onderzoek uit. Ik neem je graag mee in wat tools om je balansgereedschapskist mee te vullen.

Zorg voor jezelf

Wees lief voor jezelf en geef gevoelens de ruimte. Probeer uit te zoeken wat je nodig hebt om voor jezelf te zorgen. Een metafoor uit de natuur kan je hier een handje bij helpen. Een plant heeft, net als de mens, verschillende componenten nodig om te leven en om te groeien. Grond om in te staan, licht dat op de bladeren valt en water dat de plant doet wortelen. Wat zijn jouw lichtbronnen, voedingsstoffen en watertoevoer? Dus wat heb jij nodig om te zijn en te groeien?

Wat kost energie en wat geeft energie

Het kan helpen om eens stil te staan bij welke dingen in je leven energie kosten en welke energie geven. Nadenken over vervelende dingen, een drukke studieplanning, ruzie op werk, zijn voorbeelden van dingen die energie kunnen kosten. Energiegevende activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: sporten, muziek maken, een etentje met vrienden. Door inzichtelijk te maken voor jezelf wat energie geeft en kost, krijg je meer inzicht in jouw eigen energiebalans. Je kunt vervolgens ook kijken hoe veel tijd er op een dag of in de week naar dergelijke activiteiten gaat en bijsturen wanneer het uit balans voelt. Dus bijvoorbeeld na een volle studiedag wel naar een etentje met vrienden gaan, in plaats van toch nog even doorgaan met studeren.

Balanceer hoofd-hand-hart

Volgens het hoofd-hand-hart model moet er een gezonde verhouding zijn tussen deze drie componenten om een gevoel van balans te vervaren. Maar wat houden deze drie componenten precies in? Om te beginnen staat het hoofd symbool voor alles wat met ons verstand en denken te maken heeft. Hierbij passen woorden als logica, begrijpen, beredeneren en bewijzen. Voorbeelden van de hoofdcomponent in het dagelijks leven zijn: een college volgen, een vergadering op werk, een boek lezen. In de huidige maatschappij ligt veel de focus op dergelijke hoofdelijke zaken; grote kans dus dat een disbalans voort kan komen uit te veel focus op het hoofd.

               Met ‘de hand’ wordt het ondernemen van actie bedoeld. Het gaat hierbij om ideeën concretiseren en plannen in de praktijk brengen. In het dagelijks leven kan je hierbij denken aan dingen als koken, sporten en schilderen.

               Tot slot staat het hart symbool voor je gevoelens en emoties. Hierbij gaat het om je ervaringen, belevingen en drijfveren. Een goed gesprek met een vriend en een compliment geven/krijgen zijn voorbeelden die horen bij het gevoelsleven: het hart.

               Denken, doen en voelen: alle drie zijn ze even belangrijk in het vinden van jouw balans. Hoe kan dit model je helpen bij het vinden van balans? Het kan helpen om eens stil te staan bij waar jouw energie het meest of gefocust is gedurende de dag. Dus hoe veel tijd besteed je aan hoofdelijke zaken? En hoe veel tijd is er dan voor het hart? En voor ‘de hand’? Als je bijvoorbeeld een hele dag aan een essay hebt gewerkt in de bieb (hoofd), kun je aan het einde van de dag meer aandacht besteden aan de andere componenten.

Het hoofd-hand-hart model.

Durf je te vervelen

Af en toe nietsdoen en/of je vervelen is zo slecht nog niet. In een staat van verveling gebeurt er namelijk nog steeds van alles in je brein. Volgens Van der Stigchel (psycholoog aan Universiteit Utrecht) schakelt het brein dan over op dagdromen en introspectie. Het voordeel hiervan is dat het geen inspanning vereist en hierdoor je concentratievermogen zich kan herstellen. Daarnaast blijk je er ook nog vindingrijker van te worden.

Kun je wat ondersteuning gebruiken van het vinden van jouw balans?

De coaches van Siggie staan klaar om je te helpen!