Kijken naar je denken

‘’Het leven is fantastisch en verschrikkelijk tegelijk. Als je maar lang genoeg leeft, maak je vreugdevolle successen en spectaculaire mislukkingen mee, grootse liefde en allesverwoestend verlies, momenten van verwondering en gelukzaligheid en momenten van duisternis en wanhoop. De ongemakkelijk waarheid is dat bijna alles wat het leven rijker, voller en betekenisvoller maakt, ook een pijnlijke keerzijde heeft.’’ – Russ Harris.

Acceptance en Commitment Therapy

Bovenstaande woorden van Harris (2020) beschrijven hoe vanuit Acceptance en Commitment Therapy (in het kort; ACT) aangekeken wordt tegen de menselijke uitdaging van het leven. ACT therapie leert hoe je de impact en de invloed van pijnlijke gedachten en gevoelens kan verminderen (acceptatie) en hoe je tegelijkertijd actie kunt ondernemen om een rijk en betekenisvol leven op te bouwen (commitment).

Kijken naar je denken

Een belangrijk kernproces van ACT is defusie. Bij defusie leer je te kijken naar je denken. Je neemt als het ware een stap achteruit en maakt je los van je gedachten. In een samenleving waarin overwegend ons hoofd aangesproken wordt, kan dat nog wel eens een uitdaging zijn. Studeren doet bijvoorbeeld ook een groot beroep op het denken, en dat maakt het soms moeilijk om uit je hoofd te gaan, omdat je bijvoorbeeld wilt rusten of ontspannen. Defusie kan dan helpen om afstand te nemen en ruimte te kunnen maken. Maar hoe doe je dat? Hoe koppel je jezelf los van je gedachten?

Om eens uit te proberen

De eerste stap van defusie is het opmerken van de gedachten die aanwezig zijn. Kijk of je kan opmerken welke gedachten er allemaal langs komen. Wat doet je verstand? De tweede stap is het benoemen van de gedachten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door tegen jezelf te zeggen: ‘Ik heb de gedachte dat..’ of ‘Daar gaat mijn verstand weer.’ Hieronder vindt je nog een aantal technieken die je helpen om te defuseren.

Meditatief

Laat je gedachten komen en gaan als wolken die voorbijdrijven of fietsers die langs je huis fietsen. Op Spotify en Youtube zijn allerlei meditaties te vinden die je begeleiden bij het defuseren van je gedachten. Door simpelweg te zoeken op defusie of defuseren, kom je van alles tegen.

Werkbaarheid

Je kan jezelf vragen waar deze gedachte je naartoe brengt, als je je erdoor laat leiden. Zal deze gedachte je helpen om te zijn wie je wilt zijn?

Het verhaal benoemen

Als al je gedachten en gevoelens in een boek of film zouden komen met een titel, wat zou die titel dan zijn? Elke keer dat het verhaal weer opduikt, benoem je de titel.

Kan je ondersteuning gebruiken bij het loskomen van je gedachten? De coaches van Siggie staan klaar om je te helpen!

Geschreven door: Dominique Teitink