Een dag uit het leven van Joost – Student Coach bij Siggie for Students

Heb je ‘Siggie for students’ al voorbij zien komen op je campus en ben je benieuwd naar wat wij precies doen? Dan heb je geluk! Want in deze blog neem ik je mee in een dag uit mijn leven als Student Coach bij Siggie for Students.

Even voorstellen!

Hallo, ik ben Joost een 27 jarige Student Coach bij Siggie for Students. Collega’s omschrijven mij als een oprechte coach die op een gelijkwaardige en persoonlijke manier communiceert, maar ook confronterend kan zijn als het moet. Door mijn tijd als student aan de universiteit, heb ik zelf mogen ervaren hoe leuk, uitdagend, gezellig, confronterend en ingewikkeld het leven van een student kan zijn. Wil je meer over mij weten? Lees dan mijn verhaal op onze website.

De vroege maandagochtend

Het is maandagochtend 7:30 uur, de wekker gaat, en het zonnetje schijnt mijn kamer binnen! Dat is lekker wakker worden op een voorjaarsochtend. Na de gebruikelijke rituelen, een eiwitrijk ontbijt en een frisse wandeling is het tijd om weer op te starten voor werk. Ik start de laptop op en begin met mijn werkdag. Het eerste half uur begin ik altijd met het checken van mijn mail. Het blijft leuk om nieuwe aanmeldingen binnen te zien stromen. We snappen goed dat het spannend kan zijn om hulp te vragen, maar wij zijn elke keer weer zo blij als studenten die moedige stap hebben genomen! Nadat ik de mail gecheckt heb, video-bel ik nog even kort met mijn collega Dominique. Zij is sinds kort gestart als student coach bij Siggie en een hele leuke toevoeging aan ons team!

Aan de slag met de online sessies

Vanaf 9.00 start het coaching van studenten, deze ochtend zie ik drie studenten van de Erasmus Universiteit. De gesprekken met studenten duren vaak zo’n  30 tot 45 minuten. Tijdens mijn sessies met studenten spreken we over de uitdagingen waaraan studenten werken.

Een sessie betekent voor mij, “oprecht luisteren naar én proberen te begrijpen van studenten”. Iedere student is anders, dit betekend een unieke persoonlijkheid in combinatie met een eigen persoonlijke situatie. Ik werk vanuit de benadering van de Cognitieve Gedragstherapie i.c.m. de Positieve Psychologie. Het is voor mij belangrijk om altijd te zoeken naar een balans tussen het bespreken van de klachten en het stilstaan bij de krachten van de student. Tuurlijk zijn er best vaak dingen die niet goed gaan en daar hebben we het over, maar vaak probeer ik studenten ook bewust te maken van de kwaliteiten, talenten en kansen die er wél zijn. Dit is voor mij een belangrijke overtuiging tijdens mijn werk: iedere student heeft zijn- of haar eigen persoonlijke talenten om te leren omgaan met alles dat er op je pad komt.

Tijd voor een gekookt eitje en verse smoothie

Lunchpauze! Aangezien ik vanuit huis werk, heb ik de luxe om altijd ter plekke een lunch te maken. Hierdoor komt het geregeld voor dat ik een eitje kook en een verse smoothie maak, een van de voordelen van thuiswerken tijdens de Covid-pandemie! Naast mijn lunch, zoek ik altijd een momentje om naar buiten te gaan én een korte wandeling te maken. Frisse lucht is tijdens een pandemie waarin we veel binnen zijn, zeker geen overbodige luxe!

Intervisie

Van 13.00 tot 14.00 uur heb ik intervisie met Marsha, zij is betrokken bij het Siggie-team vanuit haar ervaringen als psycholoog. Tijdens de intervisie bespreken we casussen van studenten. Hierin staan we stil bij de gesprekken die ik voer met studenten en welke behandelmethoden hierbij passen. Intervisie is voor mij altijd een leerzaam moment tijdens mijn werkweek, omdat ik hierin ook de ruimte krijg om mijzelf te ontwikkelen als behandelaar. Naast het bespreken van casussen spreken we daarom ook over mijn eigen ontwikkeling. We hebben we het bijvoorbeeld over dingen waar ik als behandelaar tegen aan loop, soms heb je namelijk wel eens een moeilijk gesprek, of ben je geraakt door het verhaal van een student. Tijden intervisie krijg ik de ruimte om hierover te praten met een betrokken en ervaren collega.

Intake gesprekken

De komende twee uur, zie ik twee nieuwe studenten. Deze studenten hebben zich kortgeleden aangemeld en vanmiddag zie ik hen voor het eerst. Ik vind intake gesprekken altijd erg leuk, maar vaak ook bijzonder. Je ontmoet iemand die je eigenlijk nog helemaal niet kent, en deze persoon verteld dan over wie hij-of zij is en waar die gene tegen aan loopt. Vaak zijn deze gesprekken heel persoonlijk en stelt de student zich kwetsbaar op. Ik vind dit altijd erg inspirerend en moedig. Ik probeer mijzelf er altijd aan te herinneren dit niet “normaal” te gaan vinden. Ik zie en spreek natuurlijk veel studenten en het risico is dat je het “gewoon” gaat vinden dat studenten hun persoonlijke situatie met je delen. Echter, weet ik uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om hulp te vragen en te durven praten over je persoonlijke situatie. Daarom probeer ik mijn bewondering hiervoor altijd uit te spreken in het eerste gesprek met de student.

Teamoverleg

Het laatste uurtje van de dag hebben we een vergadering met het complete Siggie-team. Ons team bestaat uit acht mensen. Naast Dominique en ik (de student-coaches), bestaat ons team uit mensen die expertise hebben op het gebeid van bedrijfsvoering, marketing en ICT. Daarnaast hebben we een collega in ons team die gepromoveerd is op Positieve Psychologie (super interessant) en een psycholoog met veel ervaring op het gebied van digitaal behandelen.

In ons team overleg bespreken we van alles!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan: manieren om ons behandelaanbod te verbeteren én strategieën om nóg meer studenten te kunnen bereiken. Een leuke ontwikkelingen waarover we ook gesproken hebben, is het ontwikkelen van groepstrainingen voor studenten! Een heel gaaf plan, waarin we ook in groepen studenten willen helpen met de uitdagingen tijdens de studietijd. Dus we hopen in de toekomst naast individuele trajecten ook groepstrajecten aan te bieden voor studenten.

Mijn werkdag zit erop

Nadat ik nog een paar laatste mailtjes heb beantwoord, zit mijn werkdag erop! Gauw naar de sportschool, even lekker sporten en mijn hoofd leeg maken. De rest van de avond bestaat waarschijnlijk uit: dineren, een wandeling maken en daarna lekker niks doen.

Bedankt voor het lezen van mijn blog en wie weet tot ziens!

Joost Stoelhorst